Hogyan használjam a fűnyírót?

Hogyan használjam a fűnyírót?

fűnyíró
fűnyíró

Ahhoz, hogy szép kertünk, gyepünk legyen, rendszeres fűnyírásra van szükség. A fűnyíráshoz pedig fűnyíróra. Választhatunk benzines, elektromos vagy akkumulátoros fűnyírót is.

A fűnyírás előtt készítsük elő a kertet és a fűnyírót is. Fűnyírás közben fokozottan figyeljünk a biztonsági faktorokra, és a fűnyírás irányára is. A fűnyírás utáni teendőkről sem feledkezhetünk meg.

Ha betartjuk a szabályokat, a gyep szép lesz, a fűnyírónk pedig hosszú életű.

Fűnyíró használat előtt

Minden fűnyírónak megvannak a maga trükkjei, ezért feltétlenül olvassuk el a használati utasítást, és ellenőrizzük, hogy minden alkatrész pontosan a helyén van. Olvassuk végig, pontosan hogyan kell működtetni a fűnyírót, hol állíthatjuk a vágómagasságot.

Ellenőrizzük a vágókések élességét is, mert füvet nyírni csak éles pengével érdemes. A kopott kés roncsolja, tépi a gyepet, ami foltos maradhat a fűnyírás után.

Fűnyírás előtt a kertet is készítsük elő, szedjük össze a szemetet és a nagyobb ágakat.

Ha hosszú távra tervez, akkor kifejezetten a Gardena fűnyírókat ajánljuk fűnyíráshoz.

Fűnyíró használat közben

A fűnyírót használjuk biztonságosan. Magunk előtt tolva haladjunk vele, ne húzzuk magunkra, mert egyetlen botlás, és a lábunkra húzott fűnyíró örök nyomot hagyhat.

Esős időben ne használjunk elektromos fűnyírót. Az áramellátásról biztonságosan gondoskodjunk, a hosszabbítón ne toljuk át a fűnyírót.

Átfedéssel nyírjuk a fűben a sávokat, csíkokat. Nagyjából 10 centi átfedéssel kezdjük a következő sávot nyírni, így lesz egységes a gyep felülete.

A nyírást irányát váltogatni kell, ha mindig ugyanabban az irányban toljuk, a gyep csíkos lesz, erre érdemes kiemelten figyelni.

Fűnyíró használat után

Fűnyírás után tisztítsuk meg a fűnyírót, ha van, ürítsük ki a fűgyűjtőt, tisztítsuk meg a késeket. Ha a fű rászárad, rácsomósodik, romlik a hatásfoka és hamarabb tönkremegy a fűnyíró.

Ha nincs fűgyűjtője a fűnyírónak, akkor gereblyézzük össze a fűnyesedéket, ne hagyjuk a gyepen, mert megfullad, foltos és csúnya lesz.

Ha önjáró fűnyírót üzemeltetünk, akkor is ellenőrizzük az állapotát munka után és tisztítsuk meg.

Összegezve

A fűnyírás lelke a fűnyíró, ezért kezeljük óvatosan, biztonsággal. A fűnyírást ne végezzük esős időben, és figyeljünk a fűnyíró energiaellátására is.